Wiekevorst
Beschrijving
Een grote kerststal in Kempische stijl flankeert de Sint-Jan-Baptistkerk van Wiekevorst. De stal is versierd met levensgrote beelden. Binnen in de kerk vind je op Kerstmis en tweede kerstdag nog een kerststal.
Initiatief en ontstaan
De KWB Wiekevorst bouwde de eerste stal in 1975, om de kerstsfeer in de parochie wat kracht bij te zetten. De huidige stal, die veel groter is, kwam er in 1991. Nog steeds zetten de vrijwilligers, leden van de KWB en leden van Klein Scherpenheuvel (bedevaartsoord in de parochie) zich in om de kerststal jaarlijks op te bouwen.
Ontwerp
Van Den Bergh Gommaar, bestuurslid bij de KWB, ontwierp de kerststal. Hij liet zich inspireren door andere stallen uit de streek in Kempische stijl.
Gebruikte materialen
De stal bestaat uit houten beschilderde panelen, echt Kempisch vakwerk! De dakpannen zijn afkomstig van een oud Kempisch boerderijtje.
Kerstbeelden
Ludo Van Genechten (academicus) ontwierp en maakte de kerstbeelden. Hij bewerkte etalagepoppen met gips, beschilderde ze en voorzag ze van de juiste kledij.
Korte geschiedenis
Eerst stond de stal links van de ingang van de kerk. In 1991 werd er een nieuwe stal gebouwd. Toen werd een fundering gemetst om de stal op te zetten. De stal stond toen langs de zijkant van de kerk.
In 2018 werd die fundering afgebroken door de aannemer van de dorpskerninrichting. Sindsdien staat de stal aan de linkerkant van de ingang van de kerk.
Elk jaar wordt de stal anders ingericht. 10 jaar geleden is er een verlichte kerstster (staartster) bijgekomen en 6 jaar geleden een verlichte vrede.
In 2018 schilderde Theo Verlinden de afbeeldingen van de dieren, in 2019 deed Ludo Van Genechten dit.
De stal wordt op één voormiddag de stal geplaatst door 2 of 3 mensen. Daarna worden de figuren aangekleed.
Er is ook dag en nacht kerstmuziek te beluisteren.
Voorheen, toen de avondmis nog om 21.00 uur plaats had, was er na de mis randanimatie aan de stal met zang en muzikanten. Nu de avondmis om 19.00 uur begint, is de KWB gestopt met deze activiteiten.
In de beginperiode was de stal op kerstavond bevolkt door de muzikanten die het kerstevangelie in de kerk hadden gespeeld.
Anekdotes
De ezel slaagde er in om te ontsnappen, beet iemand in het oor en knabbelde ook eens aan iemand zijn overjas. Ooit vloog een eend op uit de kerststal, waarvan we dachten dat ze niet kon vliegen. We hebben haar nooit meer teruggezien.
Het lieve vrouwenbeeld verdween ooit eens en werd nadien teruggevonden in het bos. Ook het offerblok is ooit in rook opgegaan.
Na een fuif hadden twee feestvierders zich verscholen tussen het stro.
De stal is al twee keer gebruikt als decorstuk voor een massaspektakel op het kasteel van Westerlo.
Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.