Over ons

Wie?

Deze website geeft een overzicht van de kerststallen in het werkingsgebied van drie erfgoedcellen: Erfgoed Noorderkempen, k.ERF en Erfgoedcel Kempens Karakter.

Erfgoedcel k.ERF staat voor Kempisch erfgoed. Als erfgoedcel zetten wij ons in voor het erfgoed uit onze regio. Dat doen wij op verschillende manieren. Kort gezegd helpen wij bij het bewaren, in kaart brengen en bekend maken van ons Kempisch roerend en immaterieel erfgoed.

Hiervoor werken wij samen met de verschillende erfgoedzorgers uit 7 Kempense gemeentes. Vrijwilligers en professionelen uit Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie zetten zich actief in om ons erfgoed zo goed mogelijk door te geven. Voor onroerend erfgoed kan je terecht bij IOED k.ERF.

Erfgoed Noorderkempen is actief in Arendonk, Baarle-HertogBeerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Ravels, Rijkevorsel, Oud-Turnhout, Turnhout of Vosselaar. De 7 gemeenten in het vet doen een beroep op de dienstverlening voor, maar alle 11 werken ze ook samen rond cultureel (roerend en immaterieel) erfgoed.

Erfgoedcel Kempens Karakter draagt mee zorg voor het erfgoed van de gemeentes Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar. We brengen het cultureel erfgoed van dit gebied in kaart en coördineren lokale projecten rond immaterieel en cultureel erfgoed. Binnen Kempens Karakter ontfermt IOED Land van Nete en Aa zich over het onroerend erfgoed.

Kerststallentraditie als immaterieel erfgoed

Deze actie past in een groter project om de kerststallentraditie te laten erkennen als immaterieel erfgoed. We werken hiervoor samen met Werkplaats Immaterieel Erfgoed, CRKC, erfgoedcel k.ERF en de Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden.

Andere acties zijn o.a. het ontwikkelen van een demofilm en een publireportage op de regionale zender RTV rond de opbouw van de kerststal van Zondereigen en het opzetten van een lokaal netwerk van kerststallenbouwers.

Erfgoedcel k.ERF maakte een kerststallenroute en Kempens Karakter gaf in 2018 een kerststallenbrochure uit.

Tips, suggesties of vragen?

Werk jij ook mee aan de opbouw van een (buiten)kerststal, en wil je graag in contact komen met gelijkgestemde zielen? Neem dan snel contact met ons op!