Arendonk Voorheide

Arendonk Voorheide

Korte geschiedenis
In december 1966 werd de nieuwe kerk van de Voorheide ingewijd. De eerste jaren werd de kerststal uit de oude kerk gebruikt. Een aantal jaren later werd de nieuwe kerststal gebouwd: een Kempische stal met een strooien dak. In de maand december 1976 werd pastoor E. H. Van Bree opgevolgd door E. H. Wim Haegens, Nederlander van geboorte en Norbertijn van de abdij van Postel. Onder zijn bezielde leiding werd de kerststal jaar na jaar meer uitgebouwd tot een groot kersttafereel met bomen, struiken, schapen, geiten, reeën, … . E. H. Haegens kende heel veel Nederlanders waar hij voor alles en nog wat terecht kon. Nadat hij in 2011 na een korte ziekte overleed, werd beslist om de kerststal toch te blijven opbouwen. De werkers van het eerste uur zijn allemaal overleden. Daarom is het een onbegonnen werk om de geschiedenis van de kerststal te reconstrueren. In het archief van de parochie is er ook niets over terug te vinden.

Jaar van ontstaan
In de jaren 70, in elk geval vóór 1978

Oorspronkelijke initiatiefnemers
Niet gekend. De kerststal werd zeker mee opgebouwd door Jan Horsting en Ad Verhoeven met de hulp van vrijwilligers.

Ontwerper kerststal
Niet geweten

Huidige beheerders van de kerststal
De kerststal wordt opgebouwd door een groep vrijwilligers uit de parochie.

Gebruikte materialen en oorsprong
de kerststal is een typische oude Kempense weidestal opgebouwd met oude balken en planken (afkomstig van afgebroken oude stallen), strooien dak… Het geheel wordt ingekleed met berken, dennen, struiken, grassen, mos, gedroogde eikenbladeren, hooi, stro,… In de stal staan traditionele kerstfiguren: Maria, Jozef, de kribbe met Jezus, de os en de ezel. Rond de stal is een heel tafereel uitgebouwd met opgezette geitjes en lammetjes, vogels, reeën, een vos, kalfje…Enkele herders en de drie wijzen (met kameel) vervolledigen het plaatje.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
De beelden zijn gemaakt door een Nederlands kunstenares uit het geboortedorp van de voormalige pastoor E. H.Wim Haegens.

Leuke anekdotes
De kerststal wordt op Verloren Maandag afgebroken, waarbij door de parochie worstenbroden, appelbollen, koffie, thee en… jenever wordt voorzien.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.