Baarle-Hertog Centrum

Baarle-Hertog Centrum

Korte geschiedenis
In 1988 klopte Pierre de Kok van VVV Baarle bij burgemeester Fons Cornelissen aan met de vraag of er een kerststal gebouwd kon worden. Die werkte dit idee uit en het gemeentepersoneel bouwde een kerststal aan de Remigiuskerk. De eerste stal was van de gemeente Baarle-Hertog.
Toen Stichting Ondernemend Baarle werd opgericht, werd de kerststal onder die paraplu ondergebracht en toen de kerststal slijtage begon te vertonen, was architect Frans de Bont bereid een nieuw ontwerp te maken; een Vlaamse stal in twee delen. Die werd geheel door vrijwilligers opgebouwd en jaarlijks geplaatst, gefinancierd door Stichting Ondernemend Baarle.  In 2015 was ook deze stal dermate versleten dat er iets nieuws moest komen, en men koos voor een eenvoudig ontwerp, net als de eerste kerststal, waarin je vanaf de weg de beelden kon zien staan. Levende dieren zijn er een tijd geweest, later werden dit opgezette dieren, en nu gaat men langzamerhand over op dieren van kunststof. Er is muziek in de stal en er staat een donatiebus. Opmerkingen van bezoekers zorgen steeds voor vernieuwing en veranderingen.

Jaar van ontstaan
1988

Oorspronkelijke initiatiefnemers
Pierre de Kok (VVV/Toerisme) en burgemeester Fons Cornelissen.

Ontwerper kerststal
De huidige kerststal werd ontworpen door Jan Gulickx. Architect Frans De Bont ontwierp de vorige kerststal.

Huidige beheerders van de kerststal
Het Comité Vrienden van de Kerststal, onder leiding van Jan Gulickx. Het gemeentepersoneel zorgt voor vervoer van de materialen. Stichting Ondernemend Baarle financiert de materialen en zorgt voor een attentie voor de vrijwilligers en iets lekkers tijdens de opbouw en afbraak.

Gebruikte materialen en oorsprong
De kerststal bestaat uit houten panelen en is bedekt met dakpannen.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
Aanvankelijk kocht men in Amsterdam een beeldengroep aan, maar die vond men bij nader inzien toch te steriel en via het bisdom werd deze elders geplaatst.

Vervolgens klopte men bij beeldhouwer Constant Grooten aan (Baarlenaar van oorsprong).  Voor inspiratie ging men kijken in Utrecht. De beelden voldeden toch niet helemaal, en men besloot de koppen en handen bij te werken en de rompen niet meer te gebruiken maar met doeken en stoffen frames en etalagepoppen aan te kleden. Hiermee had men meer mogelijkheden qua houding en lichaamsfiguur.

Leuke anekdotes

  • In 2009 werd de collectebus (een vaas aan een ketting) helemaal weggehaald. Maar ooit (in 2016) zat er in de bus een heel bijzonder briefje van 10.000 Vietnamese Dong. Dat heeft Jan Gulickx bewaard in de boeken, omdat het volgens de bank niet veel waard is, maar wel bijzonder!
  • De reisjes van het VVV-bestuur met de pastoor erbij naar Amsterdam om te gaan kijken naar een bijzondere kerstgroep staat bij hen in het geheugen gegrift.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.