Baarle-Hertog Zondereigen

Baarle-Hertog Zondereigen

Korte geschiedenis

Op 14 oktober 1998 werden de eerste plannen gesmeed voor een kerststal in Zondereigen. De kerststal moest origineel zijn zodat de bezoekers door de kerststal heen konden wandelen, dicht bij de beelden en de levende dieren. Ook moest hij tegen de kerk aangebouwd worden en zichtbaar zijn vanuit de vier invalswegen naar de kerk toe.

Verschillende werkgroepen werden opgericht en kregen een specifieke taak: timmerwerk, dakbedekking, beelden, dieren, verlichting, financiering,…
Gedurende veertien weken bouwde een groep niet aflatende pioniers elke dinsdagavond en elke zaterdag aan een proefopstelling bij Louis Timmermans. Drie weken voor Kerstmis werd de kerststal overgebracht naar de plaats tegen de kerk. Vervolgens startte men met de aankleding binnen en buiten.

De hoofdstructuur van de kerststal blijft elk jaar dezelfde maar de indeling binnen en de aankleding buiten is elk jaar verschillend. De bezoekers van de kerststal babbelen gezellig rond een kolenkachel bij een hapje of een drankje. Hun meegebrachte picknick kunnen ze onder een afdak samen opeten. Deze uitbreiding bij de kerststal is een zeer waardevol sociaal gebeuren waar mensen van heinde en verre met elkaar in contact komen.

Jaar van ontstaan
1999

Oorspronkelijke initiatiefnemers
Enkele leden van de toenmalige vrije brandweer ( Luc Willebrords, Jan Mertens , André Van Den Bogerd, Patrick Verschueren) aangevuld met Louis Timmermans, Jan Vervoort en Frans Van Gils.

Ontwerper kerststal

Architect Frans De Bont heeft na overleg de ideeën van de initiatiefnemers uitgewerkt:

  • De kerststal moest tegen de kerk aangebouwd worden.
  • Bezoekers en kinderen, moesten door de kerststal heen kunnen wandelen en de kerststal moest rolstoeltoegankelijk zijn.
  • Er moesten Kempense bouwmaterialen gebruikt worden.
  • Bezoekers moesten niet alleen komen kijken maar ook de gelegenheid hebben om samen gezellig met elkaar te babbelen.
  • De kerststal van Merksplas mocht een inspiratie zijn, maar de nieuwe kerststal moest wel origineel zijn.

Huidige beheerders van de kerststal
De vrienden van de kerststal

Gebruikte materialen en oorsprong
De kerststal is opgebouwd met eiken balken en houten zijwanden. De dakbedekking bestaat uit Boomse dakpannen, afgewerkt met strobedekking. Het stro wordt op ambachtelijk wijze gezaaid, gepikt en gedorst door de ‘vrienden van de kerststal’ van Merksplas en gedeeld met andere kerststallen uit de omgeving.
De eiken balken komen van een afgebroken schuur van de familie Nuyens uit Beerse. De materialen voor de inrichting werden door vele mensen geschonken. Daarnaast schonk ook een plaatselijke smid die met pensioen was gegaan heel wat materialen.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
Na twintig jaar waren in 1998 de beelden aan vernieuwing toe. Twee jonge, kunstzinnige vrouwen (Conny Elst en Ilse Tachelet ontwierpen weer unieke beelden. Alle onderdelen van de beelden zijn gemaakt van op elkaar gelijmd hout. Dan werden de vormen uitgezaagd en bij geschuurd. Scharnieren verbinden de onderdelen met elkaar zodat de beelden alle mogelijke standen kunnen aannemen. Vorig jaar waren Jozef, Maria en het kindje klaar. Dit jaar maakt een nieuwe herder zijn opwachting en zijn nog twee andere beelden in de maak. Het zijn stuk voor stuk kunstzinnige beelden waar geen mannenhand aan te pas is gekomen. Dit alles is slechts mogelijk mede dank zij de financiële steun van erfgoed Noorderkempen.

Leuke anekdotes

  • Een paar maal is er een koning met levende kameel op bezoek geweest.
  • Moeder konijn zorgde ooit voor een nest van 4 jonge konijntjes.
  • Bij het brengen van de schapen ontsnapten ooit enkele schapen en werd het een rennen door de straten om de dieren weer in de stal te brengen.
  • Blijkbaar werd op een gegeven moment de duiventil niet ontsnappingsvrij gemaakt en vlogen de beestjes terug naar de eigenaar.
  • Een miniatuurkerstallenbouwer uit Alphen ( Nederland ) vroeg de plannen van de kerststal op. Sinds 2017 is de miniatuurkerststal te bewonderen in de kerk van Alphen.
  • Een mandenvlechter uit Nederland schonk een zelfgemaakte bijenkorf.  

Een minder leuke anekdote

Op oudejaarsnacht 2018 stak een verdwaalde vuurpijl het dak van de kerststal in brand. Een gedeelte van het dak werd door de brand vernield maar met nog meer gedrevenheid staat de vernieuwde kerststal opnieuw tegen de kerk aangebouwd.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.