Bouwel Dorp

Bouwel Dorp

Jaar van ontstaan en initiatiefnemers

Deze kerststal wordt sinds 1992 opgebouwd door de Landelijke Gilde van Bouwel.

Daarvoor stond er jarenlang een prachtige kerststal in de garage van Jefke Buts en Maria Delen, recht tegenover de kerk van Bouwel. Toen zij besloten hiermee te stoppen, besliste het bestuur van de Landelijke Gilde om zelf een kerststal te maken.

De leden van de Gilde bouwen tot op de dag van vandaag nog jaarlijks de kerststal op.

Gebruikte materialen

De kerststal is gemaakt van massief eikenhout. In de zomer van 1992 waren er door een storm veel eiken omgewaaid. De eigenaars schonken de omgevallen exemplaren spontaan aan de Landelijke Gilde voor de bouw van de kerststal.

Ontwerpers en makers kerstbeelden

De hoofden van de kerstbeelden werden ontworpen door Jos Torfs, en samen met de Landelijke Gilde gemaakt uit papier maché. Voor de lichamen werden etalagepoppen gebruikt.

Geschiedenis

In 1992 werkte de hele ploeg van september tot half december elke zondagnamiddag om de stal tijdig klaar te krijgen. Met succes: tijdens de kerstperiode verscheen een prachtexemplaar op de parking naast de kerk.

Jammer genoeg sloeg op 22 december 1995 het noodlot toe. Op die bewuste vrijdagavond brandde de kerststal af. Het bestuur van de Landelijke Gilde zat toen letterlijk in zak en as.

Maar de mannen bleven niet bij de pakken zitten en besloten om tegen Kerstmis 1996 een nieuwe stal te maken. Ook nu werd het eikenhout geschonken door weldoeners uit Bouwel. En opnieuw werden de zondagen van het najaar opgeofferd om aan de nieuwe stal te werken.

Deze nieuwe stal wordt nog ieder jaar gezet door een groep enthousiaste vrijwilligers. Sinds 2016 staat de stal naast de parochiezaal.

Beschrijving
Naast de parochiezaal op het grasveldje, wordt de kerststal opgebouwd.
De schaapjes in de stal zorgen voor een landelijke uitstraling in het midden van het dorp.
Ook in de kerk wordt er een grote kerststal neergezet, waar naar goede traditie, tijdens de kerstviering het kindje Jezus in de kribbe wordt gelegd.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.