Geel Ateljee Oosterlo

Geel Ateljee Oosterlo

Korte geschiedenis
Jaren geleden, toen de kerstboomverbranding niet meer kon doorgaan, begon men in Oosterlo na te denken over een ander evenement dat een beetje meer leven in het dorp kon brengen.

De KWB en de Harmonie van het dorp hebben in 2002 de handen in elkaar geslagen en zijn gestart met een jaarlijkse Kerststallentocht. Op 3 plaatsen in het dorp plaatst KWB een kerststal, en op 3 plaatsen de Harmonie. Iedere plaats is verbonden door een wandelroute van ongeveer 8 km. Bij iedere kerststal is er de mogelijkheid om iets te eten of te drinken.

Bij aanvang in 2002 stond deze kerststal opgebouwd tegen de stal van de boerderij van Clement Ceusters in de Berthoutsdreef. Omwille van de brandveiligheid was deze locatie niet langer haalbaar en werd de stal gedurende 3 jaren verplaatst naar het pleintje langs de Oosterloseweg. In een derde fase, vanaf 2008, werd de stal verplaatst naar het Ateljee aan het hagelbos.

Jaar van ontstaan
Op 28/12/2002 vond de eerste editie van ‘Zwerven tussen kerststallen’ plaats

Oorspronkelijke initiatiefnemers
De bewoners/KWB-leden van de Berthoutsdreef te Oosterlo name het initiatief om deze stal te bouwen.

Ontwerper kerststal

Gust Van Roie

Huidige beheerders van de kerststal
KWB-leden van de Berthoutsdreef          

Gebruikte materialen en oorsprong
De houten wanden werden vervaardigd uit recyclagehout van Daftrucs te Oevel.
De eerste jaren werd het dak gemaakt met boomse pannen van hoeve Ceusters in de Berthoutsdreef.  Later kwam er een rieten dak op met een onderdak van recyclageplaten van de hal van houthandel Lavrijsen. In een derde fase werd een dak van heidematten vervaardigd.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
De beelden zijn ontworpen door een Leerkacht en gemaakt door leerlingen van BuSo Oosterlo. Ze zijn gemaakt uit multiplexhout dat daarna beschilderd werd.

Leuke anekdotes

In het jaar 2006 (of 2007) was het zo koud dat de drank die verkocht werd aan de kerststal bevroor. Men vond er niet beter op dan de drank in een diepvrieskist te stoppen en hierin een looplamp te handen. Zo bevroor de drank net niet!

Ieder jaar wordt er ook een kerststallentocht georganiseerd voor de jongeren en volwassenen van MPI Oosterlo. De laatste vrijdag van het eerste trimester trekken zij naar 3 kerststallen en kunnen zich daar tegoed doen aan wat lekkers (pannenkoeken, hot-dog, chocomelk). Ieder jaar is dit weer een hoogtepunt!

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.