Geel Markt

Geel Markt

De iconische kerststal op de Markt, welke Gelenaar kent ze niet? 30 jaar lang sierde ze tijdens de kerstperiode het marktplein van Geel. In 2017 werd er feestelijk afscheid genomen van de oude stal en sinds 2018 staat er een splinternieuw exemplaar te blinken op Geel Wintert. Het diervriendelijke ontwerp van KOGEKA is een unicum in België! De dieren krijgen gezelschap van nieuwe beelden, die het traditionele kerstverhaal vertellen.

Korte geschiedenis

Door twee artikels uit het stadsarchief weten we met zekerheid dat de eerste kerststal in 1983 werd opgebouwd. De artikels komen uit de 130ste jaargang van de krant ‘Het Nieuwsblad van Geel’, opgericht in 1853. Of er in de jaren voordien reeds aan kerststal werd geplaatst, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Men spreekt in het artikel over de ‘inwijding’ van de kerststal door een jongerenkoor en een volwassenenkoor dat een mini-openluchtconcert houdt voor de kerststal. Het is dus aannemelijk dat de kerststal op de markt in 1983 voor de eerste keer werd opgebouwd. Naast de kerststal werd een reuzespar, rechtstreeks aangevoerd vanuit de Botrange, met enige rituelen geplant.

Gezien de leeftijd en het jaarlijks op- en afbouwen van de vorige kerststal, was deze in zeer slechte staat. De schrijnwerkers van de technische dienst hadden al verschillende jaren de vorige kerststal opgelapt, zodat hij toch mooi oogde en veilig was voor kijklustigen. Toch hadden ze al verschillende keren aangegeven dat de kerststal aan vernieuwing toe was. Daarnaast stonden er geen dieren in de kerststal en ze was mager aangekleed, tot grote teleurstelling van heel wat kinderen en volwassenen.

Daarom besliste stad Geel in 2016 om een nieuwe, diervriendelijke kerststal te laten bouwen met authentiek uitzicht, rekening houdend met de wetgeving rond gebruik van dieren in een kerststal.

Een kerststal met dieren op het marktplein zorgt voor extra belevenis, is mooie inkleding tijdens de kerstperiode en behoort tot de jaarlijkse herdenking aan de geboorte van Jezus. Daarnaast kunnen er extra activiteiten georganiseerd worden in en rondom de kerststal (kerstvertellingen, fotoshoots, …)

Jaar van ontstaan
De huidige kerststal wordt opgebouwd sinds 2018. De vorige kerststal dateerde van 1983.

Oorspronkelijke initiatiefnemers
De vorige kerststal werd in 1983 opgericht door de “aktieve en ondernemende leden van het marktkomittee”. Stad Geel zou zorgen voor de jaarlijkse plaatsing van de kerststal.

Ontwerper kerststal

De vorige kerststal werd ontworpen door Architect Wilms en met behulp van de Technische school in mekaar getimmerd.

De leerlingen van het schooljaar 2017 – 2018 van KOGEKA afdeling houtbewerking (6de middelbaar – TSO) hebben voor de nieuwe kerststal allemaal een ontwerp gemaakt op basis van richtlijnen gegeven door dienst toerisme en stadsanimatie. Uiteindelijk werd het ontwerp van Brent Vermeiren gekozen en verfijnd. Dit ontwerp werd gebouwd door de leerlingen van het 7de middelbaar – BSO van KOGEKA afdeling houtbewerking.

Het was belangrijk om een kerststal te creëren met authentiek uitzicht én waar dieren op een diervriendelijke manier konden verblijven (rekening houdend met de wetgeving rond gebruik van dieren in een kerststal).

Huidige beheerders van de kerststal
De kerststal wordt elk jaar opgebouwd door de schrijnwerkers en dakwerkers van stad Geel.

Gebruikte materialen en oorsprong

  • Boomplanken Lariks kleurloos gedrenkt
  • Palengebint balken Den
  • Boomse pannen, afkomstig van de vorige kerststal
    • Afgewerkt met graszoden en stro

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
De kerstbeelden werden aangekocht in de winkel “De Wildeman” in Scherpenheuvel.

Leuke anekdotes

“Ik weet niet meer precies in welk jaar maar het moet ergens eind jaren 2000 zijn geweest toen men ’s morgens bij dienst toerisme kwam melden dat het beeld van moeder Maria uit de kerststal verdwenen was. Helaas geen wonderbaarlijke verdwijning: door een vergetelheid werd de kerststal de avond ervoor niet afgesloten. Nachtelijke (café)bezoekers van het marktplein hadden het beeld uit de kerststal meegenomen. Gelukkig hadden zij ook gevoel voor humor en hadden zij het beeld verderop in het stadspark naast een zitbank geplaatst. Moeder Maria werd daar door de stadsdiensten opgepikt en terug op haar vertrouwde plaats in de kerststal gezet. Of ze genoten heeft van het uitstapje is niet duidelijk maar de stadsmedewerkers in kwestie meenden toch een klein glimlachje om haar lippen waar te kunnen nemen.” – Medewerker stad Geel

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.