Hallaar

Hallaar

Korte geschiedenis

De kerststal wordt sinds 1993 opgebouwd door de KWB van Hallaar. In Hallaar was er tot 1993 enkel een kerststal in de kerk, maar geen buitenkerststal. Dat gaf een wat kale en ongezellige indruk tijdens de kerstperiode, vonden de KWB-leden.

Een mooie kerststallentocht in de provincie Antwerpen inspireerde enkele bestuursleden om er zelf een te bouwen. De hoofdrolspelers van dit initiatief waren Jos Moons en wijlen de voorzitter Wies Meuris. De komst van een nieuwe kerststal trok ook extra bezoekers naar de talrijke kerststallentochten die er plaatsvinden.

Jaar van ontstaan

De kerststal wordt sinds 1993 opgebouwd door de KWB van Hallaar.

Oorspronkelijke initiatiefnemers

Jos Moons en Wies Meuris van KWB Hallaar.

Ontwerper kerststal

Bestuur KWB Hallaar

Huidige beheerders van de kerststal

KWB Hallaar

Gebruikte materialen en oorsprong

Het onderste gedeelte van de stal bestaat uit eiken balken van een oude boerderij. De dakbedekking bestond oorspronkelijk uit een eiken gebinte en Boomse pannen. Sinds 2016 bestaat het dak uit profielplaten van aluminium met daarbovenop strobedekking.

De reden voor die vervanging was het oude en minder stevige dakkader. Het kader bestond namelijk uit 2 panelen bedekt met zware Boomse dakpannen. Onder het zware gewicht van die dakpannen werd het risico op instorting te groot.  De KWB besliste het dakgedeelte bijgevolg te behouden en gebruikt sinds enkele jaren lichter materiaal als bedekking.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden

De eerste beelden werden ontworpen door de KWB-bestuursleden die de oorspronkelijke kerststal hebben gebouwd. Wegens vandalisme zijn die beelden vervangen door andere. Ze waren gemaakt door creatieve parochiaan, André Bosmans, zijn zoon én kleinzoon. De academie zorgde, in beheer van de KWB, voor de beschildering van de beelden . Het onderste gedeelte van Maria en Jozef was een ijzeren geraamte en de hoofden bestondenuit plaaster. Het kindje Jezus was een pop.

In 2021 werden het Mariabeeld, het beeld van Sint Jozef en kindje Jezus vervangen door uitgesneden kerstfiguren en kerstdieren, wat veel mooier oogt.  

Leuke anekdotes

Enkele jaren geleden, omstreeks 2010, vond een grote tentoonstelling van echte kerststallen plaats in het park van het kasteel van prins de Merode in Westerlo. Ook de kerststal van Hallaar stond hier tentoongesteld.

In augustus 2018 diende deze kerststal als achtergronddecor voor de openluchtmusical van Rubens aan het kasteel van Prins de Merode in Westerlo.

De juffen van de plaatselijke basisschool komen ieder jaar met de kleutertjes de kerststal bezoeken.

Met kerstnacht stond de plaatselijke chiro na de middernachtmis met een tentje met glühwein, chocomelk en andere geestrijke dranken. De opbrengst ging telkens naar een goed doel. Heel het pleintje rond de stal stond vol en er werd gezellig gekletst en vooral heel veel glühweinen en jenevertjes gedronken tot in de late uurtjes.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.