Schriek
Jaar van ontstaan en oorsprong
Sinds december 1985 richten de bestuursleden van Davidsfonds Schriek een kerststal in om een sfeer van vrede en goede wil te brengen bij de Schriekenaren. En natuurlijk ook om meer kerstsfeer te brengen in het dorp en zichtbaarheid te geven aan de Davidsfondsvereniging.
De kerststal opent ieder jaar vanaf de eerste zaterdag 2 weken voor kerstmis tot de zondag na Driekoningen.
Ontwerper
De kerststal is ontworpen door Jos Kempenaers, bouwondernemer en Davidsfondsbestuurslid.
Gebruikte materialen
Deze typische Kempiche kerststal is eenvoudig te (de)monteren en op te bergen. De stal bestaat uit canadahouten planken, gezaagd uit 1 enkele boomstam.
Oorsprong kersbeelden
De kerstbeelden van Maria, Jozef, Jezus, een schaapherder en 2 schapen zijn aangekocht in Scherpenheuvel en vervaardigd in Polyresin. Ze zijn 160 cm hoog. De oorspronkelijke beelden waren door de leden van het Davidsfonds zelf gemaakt.
Geschiedenis
Tijdens de bestuursvergadering van Davidsfonds Schriek op 10 oktober 1985 (o.l.v. kersverse voorzitter Paul Vermeylen) ontstond het idee om een kerststal te plaatsen juist vóór de kerk in Schriek.
Zo sloeg de vereniging twee vliegen in één klap: Davidsfonds Schriek kreeg meer zichtbaarheid in het straatbeeld én er zou wat meer kerstverlichting en -sfeer komen in Schriek.
Tijdens de DF-boekenbeurs van 2 november 1985 tekende Jos Kempenaers de plannen voor de bouw van de kerststal. De bouw ervan verliep heel snel daarna. Albert Verbeeck schonk aan het Davidsfonds een grote canadaboom die in planken werd gezaagd door een zagerij in Herselt.
Jef Hermans, René Van der Auwera en Jos Kempenaers timmerden de stal in mekaar. Jules Mariën beitste de stal om deze te beschermen tegen de regen. De oorspronkelijke beelden werden ontworpen en aangekleed door Davidsfondsleden. Gustaaf Vercammen ontwierp Sint-Jozef, Julia Van den Bruel maakte een herder, Irma Verschueren maagd Maria en het kindje Jezus was een aangeklede babypop van de kinderen Vermeylen.
Mandenvlechter Frans Van der Auwera zorgde voor een mooie mand vol maïskolven als decoratie en enkele balen stro dienden als opvulling van de leegtes in de stal.
Twee maanden later, op 14 december 1985, was de kerststal klaar en werd ze voor de eerste maal opgebouwd. De kerststal werd omringd door dennenbomen en een schitterende ster maakte het tot een mooi geheel.
In 2002 vernielden vandalen de kerstbeelden. Creatieveling en DF-lid Ilse Borremans ontwierp op haar eigen kunstzinnige manier nieuwe beelden die vanaf 2003 pronkten in onze kerststal. Deze beelden werden in 2013 vervangen door kunststofbeelden van 160 cm.
Sindsdien is er weinig of niets meer gewijzigd aan de kerststal. Voortaan wordt de stal jaarlijks rond Kerstmis olv DF-voorzitter Martine Kerremans plichtsbewust heropgebouwd.
Enkele anekdotes en wist-je-datjes:
- Het kindje Jezus wordt ieder jaar pas tijdens de kerstnachtmis op 24 december in de kribbe gelegd. De dagen vóór Kerstmis is dus de kribbe alleen met stro gevuld.
- Toen de kerststal in 2002 werd geteisterd door vandalisme vond men een geraamte van een beeld aan de Sint-Bernarduskapel terug. Een van de kerstbeelden lag in de gracht van de Schaliehoevestraat op ongeveer 2 km van de kerststal.
- Het kindje Jezus werd meerdere malen gestolen maar steeds vervangen door een nieuwe babypop van de kinderen Vermeylen.
- Tijdens een party in de parochiezaal diende het hoofdje van kindje Jezus als speelbal van de partygangers.
Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.