Lier Grote Markt – Herberg Zeemeerminnetje

Lier Grote Markt – Herberg Zeemeerminnetje

Initiatiefnemers

Het stadsbestuur van Lier bouwt deze afgesloten stal jaarlijks op sinds 1999. De stal verwijst naar een tafereel uit het boek en toneelstuk ‘En waar de ster bleef stille staan’ van Felix Timmermans.

Eerder stond er een vergelijkbare kerststal, maar deze werd meerdere malen beschadigd door vandalen. Om die reden werd een nieuwe kerststal gebouwd, die ook gebaseerd werd op een scène uit het boek.

Ontwerper        

Frank Verelst studeerde af als binnenhuisarchitect en was zijn hele beroepscarrière verbonden aan  de stad Lier. In zijn vrije tijd was hij ook decorbouwer voor de toneelvereniging ‘Schoolbond’. 

Inspiratie van de ontwerper     

Verelst ontwierp meerdere malen de decors voor het toneelstuk ‘ En waar de ster bleef stille staan’. Hij speelde ook enkele malen als figurant mee in het stuk. Daarom kon hij zich perfect inleven in de op te roepen sfeer van het fragment.

Felix Timmermans was, buiten schrijver, ook tekenaar. De tekeningetjes in het boekje inspireerde ook Frank bij het ontwerpen van de herberg ‘ In het Zeemeerminnetje’.

Gebruikte materialen

De herberg lijkt weggelopen uit Anton Pieks Efteling. De herberg wordt zo opgebouwd dat deze gemakkelijk op -en afgebroken kan worden. Het pannendak bestaat uit originele Boomse pannen.

Kerstbeelden

De beelden werden mede ontworpen door Frank Verelst  en in samenspraak met de stadsdiensten ineengezet.

De hoofden zijn gemaakt door de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. De toenmalige acteurs van het toneelstuk stonden hiervoor model.

De lichamen zijn gemaakt uit tweedehands polyester paspoppen.

Korte geschiedenis van de kerststal

Zoals hierboven reeds aangehaald evoceert de kerststal een fragment uit het boek / toneelstuk ‘en waar de ster bleef stille staan’ van de Lierse Schrijver Felix Timmermans. Het toneelstuk bestaat uit vier opeenvolgende wonderlijke kerstmissen.

Hier gaat het over de eerste Kerstmis, meer bepaald over wanneer in de herberg ‘Het zeemeerminneke’ bij Pollien Pap drie armoezaaiers samen zitten. Schrobberbeeck (een bedelaar), Pitje Vogel (een visser) en Suskewiet (een schaapsherder) spreken af om bij de rijke boeren van de streek te gaan zingen als drie koningen.

Op hun ronde halen ze een grote buit binnen. Maar wanneer ze op de terugweg de heilige familie ontmoeten, geven ze al hun centen en eten af aan zij die het nog slechter hebben.

Anekdotes

De kerststal wordt door een camera bewaakt. Op een van de cafétafels staat altijd een lege kom soep. Iemand had ooit enkele koperen centen in dat kommetje geworpen. Op het einde van de kerstperiode lag er een kleine € 20 aan muntstukken in die kom.

Gezien de camerabewaking, had niemand het aangedurfd om ook maar één cent uit het kommetje te nemen. De € 20 werd uiteindelijk aan een goed doel geschonken.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.