Herenthout

Herenthout

Korte geschiedenis
Vroeger plaatste gemeente Herenthout jaarlijks een Kempische kerststal die de Landelijke Gilde van Herenthout aankleedde. De stal was echter versleten en moest vervangen worden. In 1999 besloot de Landelijke Gilde om de oude kerststal op te knappen. Oorspronkelijk stond er ook een herberg en een stal met schapen. De herberg en de levende dieren zijn intussen verdwenen.

De nieuwe stal kreeg in 2017 nieuwe beelden en een moderne aankleding. In 2021 werd de kerststal nog een keer in een nieuw jasje gestoken. De Landelijke Gilde koos voor een nieuwe, kleinere, Kempische stal. De beelden werden overgenomen van de vorige stal. De stal werd ook rondom sfeervol aangekleed.
Bezoekers kunnen een kaartje meenemen van de ‘Wensboom’ voor inwoners van Herenthout die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden. In de envelop zit namelijk een kaartje waarop een persoon in kansarmoede heeft geschreven welk cadeautje hij/zij wenst voor Kerst. Bezoekers kunnen het cadeautje kopen, dat daarna aan de persoon in kwestie bezorgd wordt.

Het tafereel dat je kan bewonderen in het huisje op de Botermarkt, beeldt een hedendaags kerstverhaal uit, één van mensen die rondtrekken en op zoek zijn naar een verblijf. De boodschap van vrede, verzoening en verdraagzaamheid blijft dus ongewijzigd. Dat past ook in de slagzin van Herenthout: ‘Een stoet van mensen’. Ieder met zijn eigen verhaal, verleden en beleving. Het bezoeken waard!

Jaar van ontstaan
1999

Oorspronkelijke initiatiefnemers
Landelijke Gilde Herenthout

Ontwerper kerststal

Landelijke Gilde Herenthout

Huidige beheerders van de kerststal
Landelijke Gilde Herenthout

Gebruikte materialen en oorsprong
De kerststal bestaat uit grenen palen en planken. Het dak is gemaakt van metalen platen met pannenprofiel.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
Landelijke Gilde Herenthout. Vitrinepoppen dienen als basis voor de beelden. Ferm Herenthout zorgt voor de aankleding van de beelden.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.