Hoogstraten Meerle

Hoogstraten Meerle

Korte geschiedenis
In 1984 werd de eerste kerststal geplaatst door Albert Broekmans. Hij maakte een kerststal in pitriet (een soort riet om te vlechten) met daarin beelden van Maria, Jozef en het kindje Jezus. De kerststal stond toen op het kerkhof naast de kerk. In 1992, toen de eerste kerststal versleten was, werd het initiatief genomen om een kerststal te maken van de Mjeelse mensen, voor de Mjeelse mensen. Elk gezin gaf een bijdrage (er werd 80.000 frank opgehaald). Constant Van Den Heuvel ontwierp een Vlaamse oude stal. Planken, eiken balken en oude dakpannen voor de kerststal werden geschonken. De beelden werden gemaakt en aangekleed. Voor nog wat financiële ondersteuning werden er ook kerstkaarten verkocht met de afbeelding van de nieuwe kerststal.
Op zondag 13 december 1992 werd de nieuwe kerststal ingehuldigd. De fanfare, het kinderkoor, de blokfuitgroep en het Salvatorkoor waren er bij om alles op te luisteren.  Mevrouw Clymans verwelkomde iedereen, Karel Pauwels deed een woordje over ‘hoe het groeide’ en ‘wie maakte alles mogelijk’. De burgemeester had de eer de kerststal te openen en de pastoor zegende de kerststal. Warme chocomelk en glühwein werden uitgedeeld. Dit was de start van een jaarlijkse traditie.

Jaar van ontstaan
Sinds 1984 staat er een kerststal aan de kerk. De huidige stal bestaat sinds 1992.

Oorspronkelijke initiatiefnemers
De kerststal van 1984 kwam er op initiatief van Albert Broekmans. In 1992 werd een nieuwe stal gebouwd op initiatief van Ria Brosens, Maria Clymans, Agnes Desmedt, Louis Koyen, dr. Kruyt, Jos Leemans, Karel Pauwels en Jeanne Vanderbruggen.


Ontwerper kerststal
Kunstschilder Constant Van Den Heuvel ontwierp de kerststal naar het voorbeeld van een typische oude Kempense stal. Schrijnwerker Jos Leemans maakte een plan van de kerststal zodat deze jaarlijks gemonteerd en gedemonteerd kan worden.

Huidige beheerders van de kerststal
Kerststalcomité Meerle


Gebruikte materialen en oorsprong
De kerststal is opgebouwd uit eiken balken en oude planken. De dakbedekking bestaat uit Vlaamse pannen. De materialen zijn afkomstig uit oude schuren en stallen. Daarnaast werden gratis planken geleverd door houthandel-zagerij Van Erck. De eiken balken en oude dakpannen zijn geschonken door Aloïs Michielsen.


Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
De kerstbeelden werden ontworpen en gemaakt door Dr. Kruyt. Het zijn etalagepoppen waarvoor door Dr. Kruyt aparte hoofden geboetseerd werden. De handen werden geboetseerd door Jeanne Vanderbruggen-Goos. Maria en Jozef dragen traditionele Kempense kledij die bij elkaar werd gezocht door de dames van het kerststalcomité. Ook de cape van Maria werd door hen gemaakt.


Leuke anekdotes

  • Tijdens de openingsuren is er aan de kerststal doorlopend kerstmuziek te horen.
  • De kerststal gaat normaal om 22 u. op slot. Eénmaal was men dit vergeten en de volgende dag was een hand van Maria verdwenen. Er werd overal naar gezocht, maar de hand werd niet teruggevonden. Jeanne Vanderbruggen-Goos heeft toen een nieuwe hand geboetseerd. Zo was alles weer in orde.
  • In 2015 werd een poging gedaan om in te breken. Het bleef gelukkig bij een paar planken die gebroken werden. Dat was ook spoedig hersteld.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.