Hoogstraten Meersel-Dreef

Hoogstraten Meersel-Dreef

Korte geschiedenis
Tot 1995 was er in Meersel-Dreef niet echt een kerststal. In de kerk waren er wel beelden van de Heilige familie,maar het ging gewoon om witte beelden met het kindje Jezus op wat stro die tegen het hoofdaltaar werden geplaatst. Toen Pater Kapucijn Luk Wouters, een gewezen missionaris, in 1995 benoemd werd tot Kapelaan-Pastoor van de kerk, haalde hij alle beelden van de zolder en liet ze restaureren en schilderen. Tegen kerstmis had hij een mooie grote kerststal in de kerk gebouwd. Daarop bouwden enkele parochianen ook een buitenkerststal op het kerkplein. Sinds enkele jaren onderhouden de leden van een plaatselijke fietsclub zowel de binnen- als de buitenkerststal.

Jaar van ontstaan
1995

Oorspronkelijke initiatiefnemers
Pater Luk Wouters en leden van de plaatselijke fietsclub

Ontwerper kerststal
Pater Luk Wouters en leden van de plaatselijke fietsclub

Huidige beheerders van de kerststal
Pater Luk Wouters en leden van de plaatselijke fietsclub

Gebruikte materialen en oorsprong
De kerststal bestaat uit een houten geraamte met een oud pannendak. De pannen komen van een oude schuur uit de kloosterhof. De kerststal is aangekleed met stro en andere materialen uit oude stallen.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
De kerstbeelden werden gemaakt door een paar lokale dames. Het zijn mooi aangeklede geraamtes met een mooi gezicht, handen en voeten.  

Anekdotes
Elk jaar wordt met Kerstmis de nachtmis en de plechtige hoogmis gevierd. Bij de hoogmis van 10.30 u. zit de kerk steeds helemaal vol. Het kindje Jezus wordt dan in processie naar voor gebracht om het plechtig in de kerststal te leggen. De kleinste kinderen van 3 tot 5 jaar gaan mee in processie naar voor. De kindjes vragen dan vaak of ze het kindje Jezus even mogen aaien. Ooit vroeg een meisje van ca. 4 jaar aan Pater Luk Wouters: “Ben jij de papa?”, waarop hij, tot plezier van de omstanders, ja knikte.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.