Hoogstraten Wortel

Hoogstraten Wortel

Korte geschiedenis
De kerststal van Wortel bekleedt een unieke positie in de rijke kerststallentraditie in de Kempen. 75 jaar geleden schilderde de Wortelse én internationaal erkende kunstenaar Jan Huet een bijzonder kersttafereel. Zijn werk bestaat uit 5 beschilderde panelen, in zijn typische stijl waar natuur en religie elkaar raken.  De eerste decennia werden de beelden binnenin de kerk geplaatst. 30 jaar geleden werd een stal gekocht en omgebouwd op maat van de beelden. Sindsdien wordt elk jaar de stal weer opgebouwd in een bijzondere omgeving: perfect tussen 2 eeuwenoude lindenbomen, aan de kapelanie en met de kerk op de achtergrond. Een enthousiaste groep vrijwilligers zorgt elk jaar weer voor onderhoud, opbouw en beheer van de stal en de beelden. Hierdoor zijn deze beelden gaan behoren tot het collectief cultureel erfgoed van de gemeenschap.
Na 75 jaar waren de beelden dringend toe aan een grondige en professionele restauratie. Vingers waren afgebroken, houtworm zat in de panelen, verf was afgebladderd, vocht kroop in de panelen: nog enkele jaren en dit kunstwerk was helemaal verloren gegaan! Vader Leo en zoon Dirk Vanhaute hebben hier hun schouders onder gezet. Het Kerststalcomité en de Kerkraad waren enthousiast en zetten alle deuren open. Er werden subsidies gevonden bij Erfgoed Noorderkempen en de provincie Antwerpen. Dit bedrag werd aangevuld met enkele mooie schenkingen, waarna de Kerkraad de laatste gaatjes dicht reed. Eva Verhaeven uit Antwerpen kwam als beste uit een offerterondvraag. Zij werkte in 2015 enkele maanden aan ontstoffing, houtwormbestrijding, reiniging, corrosiebestrijding, reconstructies en retouches. Met beschermlagen en hoezen werden de beelden versterkt en behoed voor nieuw onheil. Zij die de resultaten gezien hebben zijn laaiend enthousiast. Er zijn zaken boven gekomen die eerder bijna onzichtbaar waren: wie wist dat er een ossenkop op stond?
Deze restauratie liep parallel met een restauratie van de stalconstructie. In 2014 jaar werd de stal heel knap vernieuwd door het Kerststalcomité met een nieuw gebinte, vloer en dak. Dit kon dankzij de gulle steun van de Landlopersjogging die hiervoor meer dan 3.000 euro schonk.

Jaar van ontstaan
1988

Oorspronkelijke initiatiefnemers
De parochie van Wortel bouwde de eerste kerststal op.

Ontwerper kerststal

Onbekend. De kerststal komt oorspronkelijk uit Keulen. Ze werd aan de parochie van Wortel geschonken door het Kempisch Kerststallencomité uit Turnhout.

Huidige beheerders van de kerststal
De vrienden van de kerststal

Gebruikte materialen en oorsprong
De kerststal is in 2014 vernieuwd met lichter materiaal.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
Kunstschilder en glazenier Jan Huet ontwierp en maakte de houten polychrome beelden.

Leuke anekdotes

  • Kunst in een kerststal: een unieke combinatie!
  • De beelden worden bewaard hoog in de klokkentoren van de kerk. Niet alleen omdat daar genoeg plaats is, maar ook omdat het daar blijkbaar klimatologisch ook een goede omgeving is: niet te droog, niet te nat, niet te stoffig, alleen een beetje lawaaierig als de klokken luiden

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.