Kasterlee Centrum

Kasterlee Centrum

Korte geschiedenis
Aanvankelijk stond de kerststal van Kasterlee, zoals in de meeste gemeenten de gewoonte was, in de plaatselijke kerk, de St.-Willibrorduskerk. Omdat de kerk in 1955 verbouwd werd, nam toenmalig onderpastoor Van Tichelen het initiatief om de kerststal buiten op te trekken,tegenover de kerk. De Kastelse Kerststal is daarmee waarschijnlijk de oudste buitenkerststal van Vlaanderen. Van Tichelen deed een oproep naar vrijwilligers om een kerststalcomité op te richten. Jef Van Laer, Vic Van Eyck, Heintje Valgaeren, Jef Janssens, Gust Nietvelt, Jef Wet (Janssens) en schilder Jos Roels gingen in op de uitnodiging van de onderpastoor. De stal bestaat grotendeels uit één stuk en wordt jaarlijks met een grote wagen naar het marktplein gereden. De kerststal is zeer bekend en wordt jaarlijks zeer veel bezocht, destijds door georganiseerde bustochten, nu nog steeds door lokale  scholen en ontelbare passanten.

Jaar van ontstaan
1955

Oorspronkelijke initiatiefnemers
Toenmalig onderpastoor Van Tichelen

Ontwerper kerststal
Boeren en timmerlieden van de families van de toenmalige Boerenbond (o.a. families Van Laer, Van Eyck, Nietveld, Janssens, Geudens, …)

Huidige beheerders van de kerststal
De vriendenkring van de kerststal

Gebruikte materialen en oorsprong
De kerststal is opgebouwd uit een skelet bestaande uit eiken balken die afkomstig zijn van de afgebroken vroegere priorij van Corsendonk. De stal heeft een strooien dakbedekking en gevitselde lemen wanden. Rondom de stal staan Kempense heide, struiken en enkele vliegdennen. Elk jaar trekken enkele individuen erop uit in de Kastelse bossen op zoek naar de mooiste vliegdennen.

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
De kerstbeelden zijn ontworpen en gemaakt door Jos Roels. De hoofden zijn wassen afgietsels en werden vervaardigd door de ‘Nonnekes van de Arme Klaren’ (de Clarissenzusters). De beelden zijn gemodelleerd naar echte personen: Jozef is gebaseerd op onderpastoor Van Tichelen en de dochter van Jos Roels stond model voor het gezicht van Maria. Het gezicht van het kindje Jezus is gemaakt naar een afgietsel van het gezicht van een overleden kindje van een Geelse professor.

Leuke anekdotes

  • De bouwers van de kerststal krijgen elk jaar op geregelde tijdstippen een ‘witteke’, wat zeer welkom is, zeker als het koud is.
  • De kerststal van Kasterlee wordt zeer druk bezocht. Soms staan er 6 bussen tegelijk geparkeerd om een bezoekje aan de kerststal te brengen.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.