Dessel Centrum

Dessel Centrum

Korte geschiedenis
In december 1966 werd de eerste kerststal, ontworpen door Seppe (Jef) Damen van den Dijk, in overleg met pastoor Oncea neergepoot op de Markt. Deze stal werd door brand vernield in december 1980, inclusief de wassen beelden, gemaakt door de Arme Klaren in Turnhout. Een zo trouw mogelijke kopie van de stal, gemaakt door de Gemeentediensten en de K.W.B.  met de plaasteren beelden uit de voormalige kerststal in de kerk, brachten de oplossing. In 1985 sloot Natuurvereniging Den Bunt zich aan bij het kerst-gebeuren en plaatste de stal in een Kempens decor met oude kar, oude drinkwaterput en een “huisje” (oude WC). In 1992 werd de stal uitgebreid met een woonst voor Cesar, de ezel; Kippen en schapen vervolledigden het Kempens uitzicht. De stal heeft inmiddels een vaste standplaats op het Campinaplein, waar ook een mallejan (boomwagen, oets) gebouwd met oud legermateriaal, pronkt nabij de stal. Het hergebruiken van afgedankt materiaal, nog zo iets typisch Kempens! 

Deze stal staat het hele jaar door op het Campinaplein, te midden van de zomereiken, heide en grove dennen. In de kerstperiode is de stal open en kan je daar de beelden bewonderen.

Jaar van ontstaan
1966

Oorspronkelijke initiatiefnemers

NCMV Dessel (middenstandsorganisatie)

Ontwerper kerststal

Jef (Seppe) Damen

Huidige beheerders van de kerststal

Natuurvereniging Den Bunt vzw zorgt voor het onderhoud.        

Gebruikte materialen en oorsprong
Houten constructie. Dakbedekking met oude Boomse pannen. De mallejan (boomwagen, oets) werd gebouwd met oud legermateriaal.

Het koren voor de vernieuwde dakbedekking, afkomstig van een roggeveld vooraan in de Werbosstraat, werd begin juli gepikt tijdens een oogstdag in Oud-Kempense stijl. Met haak, pik en streek werden 432 garven koren gepikt en opgezet in hopen van 12 garven. Deze werden begin augustus bij Trees op de Kattenberg onder de hangar gestapeld en op 9 oktober werd het ‘koren’ met de vlegel gedorst en werden de dekwalmen gemaakt en door toedoen van Jos Damen, bijgestaan door bereidwillige handen, werd de gerenoveerde kerststal voorzien van een ambachtelijk geknoopt strooien dak. Een oude zieke fruitboom werd door Roger Molenberghs getransformeerd tot zwik voor de Kempense put. 

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
Plaasteren beelden uit de kerk, kunstig herschilderd door Henri Van Beylen.

Leuke anekdotes

Dat het afbreken van de stal niet altijd even vlot verliep wordt bewezen door het feit dat tijdens een strenge winter, de hoeksteunen van de stal waren vastgevroren en moesten doorgezaagd worden om plaats te ruimen voor de jaarmarkt begin maart.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.