Kerststal Donkvrienden

Kerststal Donkvrienden

Ontstaan en initiatief

Sinds 1994 bouwt wijkvereniging ‘de Donkvrienden’ deze buitenkerststal.

Als oudste wijkvereniging van Lier organiseert deze vereniging al 90 jaar lang elke zomer de Donkfeesten. Een winteractiviteit rond kerstmis leek hen een interessant idee ter afwisseling.

Ontwerper en gebruikte materialen          

Robert Schoofs (Bertro) ontwierp de stal en de kerstbeelden. Bertro is tevens de creator van het Lierse schapenmonument aan de Zimmertoren, Pallieter en Marieke te paard (thv. de Molbrug) en de beelden op de rotonde thv. firma Van Hool in Koningshooikt.

De stal is een houten schutstal voor vee met een metalen platendak. De menshoge beelden zijn, in tegenstelling tot de meeste kerstbeelden, gemaakt uit koper! De koperen beelden getuigen van een moderne inslag en eigenzinnig, robuust karakter.

De oorspronkelijke schutstal werd een vijftal jaar geleden vervangen door een tweede exemplaar.

Korte geschiedenis

De kerststal op de landelijke Donk wijkt duidelijk af van de klassieke voorstelling die we van een kerststal hebben. De verlichte stal is een imitatie van een typische schutplaats voor vee op de Donkse buiten.

De beelden, op ware grootte uit koperplaat, zijn van de hand van Bertro. Origineel en verrassend is de Mariafiguur, die het ongeboren kind Jezus in zich draagt (visueel waarneembaar); pas na Kerstnacht zal het kind in de kribbe liggen. Nochtans behoudt Maria een ingetogen eenvoud t.o.v. het robuuste van haar omgeving.

We zien een familie, uitgeput na een lange reis. Hun valiezen met hun schamele bezittingen staan in de hoek van de stal. Waren ze te arm om een hotelkamer te betalen? Waren ze nergens welkom en bleven de deuren waar ze aanklopten gesloten? Zijn het asielzoekers die in allerijl hun thuis, hun vaderland moesten verlaten?

De eigenaar van de stal zit bij hen. Buiten een druppel heeft hij niet veel om hen aan te bieden. Daar kunnen zij zich een beetje aan opwarmen. Gewoon de aanwezigheid van de eigenaar brengt hen misschien een beetje warmte, gewoon iemand die hen een beetje aandacht geeft in deze vreemde omgeving.

Wie zijn die vreemde mannen die buiten aan de stal staan? Zij kwamen uit oostelijke richting. Zijn het landlopers? Zoeken zij ook beschutting voor de nacht? Of volgen zij misschien de ster die boven de stal schijnt? Leidt die ster hen naar een betere plek waar er rust en vrede heerst? Leidt die ster hen naar een betere toekomst?

Zoveel vragen waar de bezoeker zelf mag op antwoorden.

De Donkvrienden danken u alvast voor uw bezoek en wensen u een vredig kerstfeest toe!

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.