Leo Buytinck

Leo Buytinck

Avonturier en kerststallenbouwer Leo Buytinck werd geboren op 23/04/40. Hij vaarde als matroos de wereld rond, en begon op zijn 16e met het bouwen van schepen in flessen, om de tijd op zee sneller voorbij te laten gaan. En als een schip in een fles past, waarom een kerststal dan niet? Ondertussen reizen ook zijn kerststallen in flessen de wereld rond: Ze werden verkocht naar Amerika, Polen, Holland, Duitsland,…

Elke kerststal wordt eerst buiten de fles opgebouwd, dan weer ontmanteld en binnen in de fles stukje voor stukje weer opgebouwd. Dit proces duurt enkele maanden, afhankelijk van het model. Qua materialen moet Leo creatief zijn, omdat alle onderdelen door de hals van een fles moeten passen: tandenstokers, gekleurde stopverf, borstelharen als riet voor de daken,…  De kerstfiguren koopt Leo in Scherpenheuvel. Hij koopt de kleinste die er zijn, maar dan moet hij ze soms nog bijvijlen om er voor te zorgen dat ze in de fles passen.

Naast zijn kerststallen, die allemaal uniek zijn, bouwde hij ook de watermolen van Meerhout, de kiosk van Meerhout en 3 kapelletjes na in flessen. Om de twee jaar kan je de kerststallen van Leo Buytinck bekijken tijdens het Meerhoutse Amateurkunstenfestival (MAK).

Leo heeft bewondering voor het werk van Kerststallenbouwer Jef Daelemans uit Hoboken.

Op 7/12/2019  werd een interview met Leo Buytinck gepubliceerd in CittA.

Heb je meer info over deze kerststallenbouwer? Neem dan contact op met ons.