Meerhout Gestel ’t Steenshof

Meerhout Gestel ’t Steenshof

Korte geschiedenis

De kerststal werd gemaakt door de heren Alfons Van Mol, Alfons Van Bael, Marcel Boons en Jan Mondelaers. Enkele bomen werden geschonken en via de zagerij werd alles netjes gezaagd om uitgebouwd te worden tot een stevige maar demonteerbare constructie.

Het buurtcomité zag in de bouw van een kerststal de mogelijkheid om een warme sfeer in de straat te creëren. Elk jaar komt jong en oud helpen bouwen en weer wegbergen. Er wordt ook elk jaar een feestelijke samenkomst gehouden om de stal “in te wijden”.

In 2004 was daarvoor de wijkagent uitgenodigd, werd het officiële lint geknipt door de grondeigenaar Victor Beliën en werd er rond vuurkorven verbroederd met eigen hapjes en drankjes. (de tweede voornaam van wijlen Vic was Melchior, want hij was geboren op 6 januari!)

Er komen elk jaar veel mensen op bezoek, die talloze foto’s nemen van de gebruikte attributen ( vb oud schrijnwerkersmaterieel;  talrijke vogeltjes her en der verstopt, …) Naast de kerststal wordt ook een kerstboom geplant.

Deze kerststal ligt op de route van de jaarlijkse kerststallentocht.

Jaar van ontstaan
2004

Oorspronkelijke initiatiefnemers
Enkele buren o.l.v. André Van Genechten

Ontwerper kerststal

Technisch tekenaar en buurman van de kerststal Peter Boons

Huidige beheerders van de kerststal
Buurtcomité Hovesteen

Gebruikte materialen en oorsprong

Balken en planken van dennenhout en authentieke dakpannen

Ontwerpers en makers van de kerstbeelden
De kerststalbeelden werden gemaakt en aangekleed door dames uit de buurt : Liliane Peerlings en Gabriël Peerlings. Ze bestaan uit een houten ruggensteun, bedekt met stof. De hoofden voor Jozef en Maria komen uit de afdeling kapsalon van het Sint-Lutgardisinstituut in Mol.

Het kind is een mooie pop die warm ligt in zijn kribbe, onder een echte schapenpels. De schaapjes zijn gemaakt uit een combinatie van houtsnijwerk en gekleefd papier. De engeltjes werden door Marinus Van Nistelrooy op boomstammen geschilderd.

Sinds 2022 staan er ook een os en een ezel in de kerststal. De leerlingen van KSOM Campus Sint-Paulus hebben de figuren uitgezaagd en de leerlingen van Campus Sint – Lutgardis zorgden voor een mooie beschildering.

Leuke anekdotes

Deze kerststal bevind zich in landbouwgebied, en de bouwers worden dan ook logistiek zwaar ondersteund door voertuigen uit het landbouwleven.

Ooit is er een tentje gaan vliegen terwijl de bouwers en bezoekers er onder schuilden in een sneeuwstorm.

De KWB-kinderen kwamen ooit een groet brengen.

De kerststal in tijden van covid-19
Omwille van de corona-maatregelen kon de kerststal in 2020 niet geplaatst worden. Het was toegestaan om de kerststal op te bouwen met maximum vier personen, en dat was voor deze grote stal te weinig. Daarom werd er gekozen voor een alternatief: een kleinere stal, en twee harten met een bemoedigende boodschap voor allen die onze maatschappij draaiend houden in deze moeilijke tijden.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.