Putte Kerkplein

Putte Kerkplein

Beschrijving

Sinds 1988 zet de technische dienst van lokaal bestuur Putte elk jaar een kerststal op. De klassieke stal is aangekleed met kerstbomen en fonkelende lichtjes.  Zo baadt het vernieuwde kerkplein van Putte Centrum jaarlijks in een echte kerstsfeer!

De initiatiefnemers van de eerste kerststal in Putte waren het N.C.M.V. (Nationaal Christelijk Middenstandsverbond) afdeling van Putte Centrum. Voorzitter Louis Van Dessel, secretaris E.H. Borghijs en het bestuur vonden dat er bij Kerstmis een echte kerststal hoort. De vereniging had bovendien de financiële middelen en de medewerking van het gemeentebestuur om een kerststal te bouwen.

Ontwerper en bouwmateriaal

Willy Dyck, diensthoofd afdeling gebouwen van de gemeente Putte, ontwierp de eerste kerststal. Diezelfde afdeling voerde vervolgenshet ontwerp uit.

De kerststal is gebouwd op een metalen frame en bestaat uit houten balken, planken, stro, schalieplanken, cederhouten dakpannen en plexiglas.

’s Avonds is de kerststal verlicht samen met sfeerverlichting in het dorpcentrum.

In 2017 werd de oude kerststal vervangen door een nieuw exemplaar.

Kerstbeelden

De beelden zijn destijds aangekocht bij de firma Slabbinck, meer bepaald bij het, ondertussen gesloten, bijhuis in Tongerlo. Dat bedrijf maakt voorwerpen voor de erediensten zoals de kerstbeelden, maar ook kledij voor geestelijken, pastoors, zusters,….

De kerstbeelden zijn in Italië gemaakt door het gerenommeerde bedrijf Fontanini uit Bagni di Lucca.

De figuren worden eerst in plasticine of klei gemaakt en gedetailleerd afgewerkt. Van dit model worden met bijenwas 2 halve mallen gemaakt, die gevuld worden met speciale plaaster. Die plaasteren figuur wordt overgoten met metaal, zodat men de uiteindelijke mal krijgt waarin een speciaal polymeer (kunststof) wordt gespoten. Vervolgens worden de figuren manueel beschilderd. Meer info : https://www.fontanini.eu/en/info/production-process-artisanal

Korte geschiedenis

De originele kerststal uit 1988 was versleten en bij de heraanleg van het vernieuwde kerkplein werd besloten om een nieuwe kerststal met een minder klassiek uitzicht te bouwen. De originele beelden uit 1988 bleven wel behouden.

Heb je meer info over deze kerststal? Vul dan dit formulier in of neem contact op met ons.