Theo Van Nueten

Theo Van Nueten

Theo van Nueten, Geelse bouwer van miniatuurkerststallen, werd geboren in 1949. Geïnspireerd door de kerststallen van Jef Mertens en de Kempense boerderijen, bouwde hij zijn eerste kerststal in 2001. Hij maakte er nog enkelen voor zijn kinderen, en toen ging de bal aan het rollen. In 2020 stond de teller op 75 exemplaren.

Het bouwen van een kerststal neemt gemiddeld 4 à 6 weken in beslag, al varieert dit naargelang het model. Hout (voor de grondplaat, muren, balken,…) en lood (voor de dakpannen- en nokken) veranderen in een prachtige kerststal. De kerstfiguren maakt Theo niet zelf, want de kerstfiguren-makers moeten ook iets verdienen!

Hoe gaat het bouwen van een miniatuurkerststal in zijn werk? Theo vertelt: “Eerst en vooral zijn alle kerststallen uniek, ik probeer dan ook altijd om een origineel ontwerp te maken. Nadien begin ik met de opbouw van de muren op de grondplaat, en vervolgens wordt het dak geplaatst. De afwerking (poorten, verlichting,…) gebeurt als laatste.”

De kerststallen van Theo zijn jaarlijks te zien op een tentoonstelling die hij organiseert in samenwerking met de stad Geel. Raadpleeg de kalender voor meer informatie.

Heb je meer info over deze kerststallenbouwer? Neem dan contact op met ons.