Wim Van Loon

Wim Van Loon

Een tiental jaren geleden kreeg Wim Van Loon te horen dat hij voor zijn gezondheid in beweging moest blijven. Als zoon van een kerststallenbouwster was de nieuwe hobby snel gekozen: kerststallen bouwen. Met hout, isomo, pijpestrootje (voor de dakbedekking), klei en elektrische bedrading ging hij aan de slag. Ook de figuren in de stal maakt hij zelf.
Gemiddeld spendeert hij 8 uur per week aan het bouwen van kerststallen, al is dat in de winter wat meer dan in de zomer.  Wim heeft al een 80-tal kerststallen gebouwd. Elk jaar rond Kerstmis worden ze tentoongesteld in het Mariapark in Oostmalle (samen met collega-kerststallenbouwers ), in Berchem in de Heilig Hartkerk en bij de zusters Clarissen in Turnhout. Ook op Pinterest kan je de kerststallen bewonderen, en krijg je een kijkje in het bouwproces, dat Wim als volgt omschrijft:


Het begint met het zagen van het hout. Dan maak je de plaat waar je hem op maakt en teken je uit waar de palen komen te staan. Je zet de palen recht en je maakt een houtverband (ik boor alles vast als hout verbinding met saté-stokjes . Vervolgens wordt het hout geverfd (licht of donker). Dan worden de openingen van het houtverband opgevuld met isomo en worden raampjes in de isomo gezet. Nadien wordt de isomo bezet met kalk. Daarna, voordat het dak bedekt wordt, bevestig ik eerst een lamp in de kerststal. Daarna worden spanten op het dak gezet en wordt het dak belegd met pijpestrootje (dit is het meeste werk). De bepleistering wordt dan eventueel nog gekleurd en ik maak nog enkele accessoires (bv. een karretje, een drinkbakje voor de dieren, een afsluiting, …)

Heb je meer info over deze kerststallenbouwer? Neem dan contact op met ons.